Medlemsmöte om ekonomi den 25 april

mynt

Torsdagen den 25 april bjuder Länsförbundet FUB i Stockholms län in till ett medlemsmöte, där Julia Henriksson föreläser på temat Fångad i fattigdom. Julia är förbundsjurist hos Riksförbundet FUB, där hon bland annat arbetar med intressepolitiskt påverkansarbete.

2014 publicerade FUB en rapport med titeln Fångad i fattigdom och samtidigt publicerades en debattartikel på temat i Dagens Nyheter. Frågan är ständigt aktuell för FUB:s medlemmar, då personer med utvecklingsstörning som bor i gruppbostäder ofta lever under existensminimum. De flesta kan dessutom inte höja sin inkomst, då de inte kan få ett arbete.
FUB kommer nu med en uppdaterad version av sin rapport. Julia kommer under kvällen att berätta om rapporten och här ges även tillfälle till frågor och diskussion.

Tema: Fångad i fattigdom
Tid: 18:00 – 20:00
Föreläsare: Julia Henriksson, Riksförbundet FUB
Plats: Plats meddelas senare

Vi bjuder på kaffe, te och smörgås.

Anmälan görs till Länsförbundet senast den 10 april:
Lena Håkansson, lena.hakansson.fub@telia.com, 08-546 404 56
Johan Jarl. johan.jarl.fub@telia.com, 08-546 404 33

Välkommen med din anmälan!

Publicerad: 15 mars, 2019

Fortfarande fångad i fattigdom 2019

fångad i fattigdom 2019

Riksförbundet FUB har publicerat en uppdaterad version av rapporten Fångad i fattigdom. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs den reviderade utgåvan av rapporten här.

Riksförbundet FUB gjorde rapporten Fångad i fattigdom första gången 2014. Den visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag ser det fortfarande likadant ut. Det beror bland annat på den höga skatten för aktivitets- och sjukersättning och på de alldeles för höga hyrorna i gruppbostäder.

Sverige har en bra ekonomi och FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

 

Publicerad: 14 mars, 2019

Det måste bli ett stopp på ableismen inom vården

De bristfälliga beslut om behandlingsbegränsning, som Sveriges Radio har rapporterat om nyligen är tyvärr ingen nyhet för oss som organiserar människor med funktionsnedsättningar, skriver Funktionsrätt Sverige, som menar att vården måste få kunskap om så kallad ”ableism”, det vill säga en sorts kapacitetsnorm som fungerar diskriminerande mot personer med funktionsnedsättning. Läs mer här.

Publicerad: 18 juni, 2018

Alla elever kan inte tvingas in i en mall

Betyg som rasar och elever som till slut stannar hemma för att inkluderingen helt enkelt inte fungerar.

Den svenska skolan måste bli mer flexibel. Det handlar om mänskliga rättigheter, skriver Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. Läs mer här.

Publicerad: 13 juni, 2018

Mitt barn klarar inte av att vara i skolan – vad kan jag göra?

Problematisk skolfrånvaro har ökat mycket de sista åren. Barn och unga klarar inte alltid att komma till skolan.

En studie av Autism- och Aspergerförbundet visar att mer än hälften av de elever som har en diagnos inom autismspektrat har, eller har haft, problematisk skolfrånvaro. Läs mer här.

Publicerad: 5 juni, 2018

Lena Hallengren: Vi ska se till att bilstödet funkar

De nya reglerna skulle göra bilstödet bättre, men istället har det lett till kaos. Krisen kommenteras nu av ansvarig minister Lena Hallengren. ”Vi behöver se vad vi kan göra för att fixa problemen”, säger ministern. Läs mer här.

Publicerad:

Eijas föräldrar kämpar för dottern: Ge vårt barn assistans!

Sedan hon var ett år har föräldrarna larmat om att hon behöver personlig assistans för kunna bo kvar hemma. Men inte ens när de på grund av överansträngning förbjöds lyfta sin dotter fick de gehör. Nu har de samlat in pengar på egen hand för att Eija, 3, ska kunna få personlig assistans under deras rehabilitering. Här är deras berättelse. Läs mer här.

Publicerad:

Ofattbart svek mot en utsatt grupp

Jag förstår att Bengt Eliasson blev chockad över Moderaternas förslag att höja skatten för personer med aktivitets- och sjukersättning. Läs hela artikeln utav Harald Strand här.

Publicerad:

M står fast vid förslag om höjd skatt för personer med sjukersättning

Moderaterna backar inte från det kritiserade förslaget, i vårbudgetmotionen, att höja skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Läs mer här.
Publicerad:

Efterlängtat beslut om Läsa-, skriva-, räknagaranti

Vi i Funktionsrätt Sverige är mycket glada över beskedet att riksdagen idag beslutat att en Läsa-, skriva-, räknagarantin för tidiga stödinsatser blir verklighet. ”Garantin är det efterlängtade verktyg som behövs för att säkerställa att elever med behov av stöd fångas upp tidigt och får det stöd som de behöver och har rätt till.”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige. Läs mer här.

Publicerad: 4 juni, 2018