Inre Ringen Stockholms län söker en handledare

Logotyp Inre Ringen Stockholms Län 190424

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett liv som alla andra. Inre Ringen Stockholms län är en sektion inom Länsförbundet FUB i Stockholms län. De har en egen styrelse som i dagsläget består av nio personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Handledarens främsta uppgift är att vara ett begåvningsstöd för styrelsen vid deras möten som äger rum 7 – 8 gånger per år. Som handledare ska du stötta, men inte styra eller störa, då styrelsen är huvudpersonerna. Din uppgift som handledare är att skapa struktur och ge stöd för minnet. Du ska även kunna förklara svåra ord och sammanhang. Som handledaren ska du se till att det blir lätt för alla i styrelsen att komma till tals och säga sin egen mening.

En handledare ska visa respekt för de personer som handleds och för att på bästa sätt kunna vägleda styrelsen är det viktigt att förstå vad de förstår och kan tillgodogöra sig. Under mötet handleder du efter varje persons behov. Som person bör du därför vara prestigelös och ödmjuk. Du ska uppmuntra och sträva efter att ge styrelsen självförtroende.

Tidigare erfarenheter av att arbeta med personer med en funktionsnedsättning är meriterande.

För mer information kontakta Länsförbundets kansli:
Telefon: 08-546 404 56
E-post: stockholmslan.fub@telia.com

Publicerad: 25 juni, 2019

Medlemsmöte: vad krävs för en mer jämlik hälsa?

våg

För möjlighet till en mer jämlik hälsa krävs ett långsiktigt och kontinuerligt stöd från många håll.

Inte minst behöver personer med intellektuell funktionsnedsättning få kunskap, stöd och verktyg för att göra egna bra val. Det behöver även LSS-verksamheter och vården.

Föreläsare är Eva Flygare Wallén, forskare inom ämnet på Karolinska Institutet. Hon kommer under kvällen att presentera varför mer måste göras och visa på några alternativ som ökar möjligheterna till en mer jämlik hälsa.

Datum och tid:
Tisdagen den 10 september 18.00 – cirka 19.30

Plats:
Meddelas vid bekräftelse till anmälda deltagare.

Anmäl dig senast den 9 augusti till:
stockholmslan.fub@telia.com
eller tel: 08-546 404 56

Ange vilken förening du tillhör!

 

Publicerad: 16 maj, 2019

Fortfarande fångad i fattigdom 2019

fångad i fattigdom 2019

Riksförbundet FUB har publicerat en uppdaterad version av rapporten Fångad i fattigdom. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs den reviderade utgåvan av rapporten här.

Riksförbundet FUB gjorde rapporten Fångad i fattigdom första gången 2014. Den visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag ser det fortfarande likadant ut. Det beror bland annat på den höga skatten för aktivitets- och sjukersättning och på de alldeles för höga hyrorna i gruppbostäder.

Sverige har en bra ekonomi och FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

 

Publicerad: 14 mars, 2019

Det måste bli ett stopp på ableismen inom vården

De bristfälliga beslut om behandlingsbegränsning, som Sveriges Radio har rapporterat om nyligen är tyvärr ingen nyhet för oss som organiserar människor med funktionsnedsättningar, skriver Funktionsrätt Sverige, som menar att vården måste få kunskap om så kallad ”ableism”, det vill säga en sorts kapacitetsnorm som fungerar diskriminerande mot personer med funktionsnedsättning. Läs mer här.

Publicerad: 18 juni, 2018

Alla elever kan inte tvingas in i en mall

Betyg som rasar och elever som till slut stannar hemma för att inkluderingen helt enkelt inte fungerar.

Den svenska skolan måste bli mer flexibel. Det handlar om mänskliga rättigheter, skriver Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. Läs mer här.

Publicerad: 13 juni, 2018

Mitt barn klarar inte av att vara i skolan – vad kan jag göra?

Problematisk skolfrånvaro har ökat mycket de sista åren. Barn och unga klarar inte alltid att komma till skolan.

En studie av Autism- och Aspergerförbundet visar att mer än hälften av de elever som har en diagnos inom autismspektrat har, eller har haft, problematisk skolfrånvaro. Läs mer här.

Publicerad: 5 juni, 2018

Lena Hallengren: Vi ska se till att bilstödet funkar

De nya reglerna skulle göra bilstödet bättre, men istället har det lett till kaos. Krisen kommenteras nu av ansvarig minister Lena Hallengren. ”Vi behöver se vad vi kan göra för att fixa problemen”, säger ministern. Läs mer här.

Publicerad:

Eijas föräldrar kämpar för dottern: Ge vårt barn assistans!

Sedan hon var ett år har föräldrarna larmat om att hon behöver personlig assistans för kunna bo kvar hemma. Men inte ens när de på grund av överansträngning förbjöds lyfta sin dotter fick de gehör. Nu har de samlat in pengar på egen hand för att Eija, 3, ska kunna få personlig assistans under deras rehabilitering. Här är deras berättelse. Läs mer här.

Publicerad:

Ofattbart svek mot en utsatt grupp

Jag förstår att Bengt Eliasson blev chockad över Moderaternas förslag att höja skatten för personer med aktivitets- och sjukersättning. Läs hela artikeln utav Harald Strand här.

Publicerad:

M står fast vid förslag om höjd skatt för personer med sjukersättning

Moderaterna backar inte från det kritiserade förslaget, i vårbudgetmotionen, att höja skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Läs mer här.
Publicerad: