Årsmöte/ombudsmöte uppskjutet

Länsförbundet FUB i Stockholms läns styrelse måste tyvärr meddela att ombudsmötet/årsmötet lördagen den 28 mars ställs in/skjuts upp med anledning av coronaviruset och risken för smittspridning.
Även Inre Ringen Stockholms läns årsmöte samma dag ställs av samma anledning in.

Det har varit ett svårt beslut att ta, då vi förstår vikten av att hålla årsmötet och att välja en ny styrelse etc. Men med tanke på läget just nu känner vi att det är klokast att ta det säkra före det osäkra. Inga mötesdeltagare ska behöva vara rädda för att bli sjuka. Just nu ställs evenemang och möten in överallt omkring oss, så vi vill också avvakta och iaktta utvecklingen.
 
Vi återkommer med nytt datum för årsmötet när vi vet mer.
Publicerad: 16 mars, 2020

Fångad i fattigdom 2020

fångad i fattigdom 2019

Riksförbundet FUB har i år publicerat en uppdaterad version av rapporten Fångad i fattigdom. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs den reviderade utgåvan av rapporten Fångad i fattigdom.

Riksförbundet FUB gjorde rapporten Fångad i fattigdom första gången 2014. Den visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag ser det fortfarande likadant ut. Det beror bland annat på den höga skatten för aktivitets- och sjukersättning och på de alldeles för höga hyrorna i gruppbostäder.

Sverige har en bra ekonomi och FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

 

Publicerad: 13 februari, 2020

INSTÄLLT: medlemsmöte om ekonomi den 23 april

pengar

Medlemsmötet om ekonomi den 23 april är dessvärre inställt till följd av Corona.

I dagsläget finns inget nytt datum satt för mötet, men vi återkommer med en ny inbjudan när läget i Sverige har förändrats.

Vi undersöker även möjligheten att inom en överskådlig framtid genomföra en digital föreläsning, eller lägga ut en inspelad föreläsning på vår hemsida.

Tack för er förståelse – tag hand om er!

Publicerad: 23 januari, 2020

Det måste bli ett stopp på ableismen inom vården

De bristfälliga beslut om behandlingsbegränsning, som Sveriges Radio har rapporterat om nyligen är tyvärr ingen nyhet för oss som organiserar människor med funktionsnedsättningar, skriver Funktionsrätt Sverige, som menar att vården måste få kunskap om så kallad ”ableism”, det vill säga en sorts kapacitetsnorm som fungerar diskriminerande mot personer med funktionsnedsättning. Läs mer här.

Publicerad: 18 juni, 2018

Alla elever kan inte tvingas in i en mall

Betyg som rasar och elever som till slut stannar hemma för att inkluderingen helt enkelt inte fungerar.

Den svenska skolan måste bli mer flexibel. Det handlar om mänskliga rättigheter, skriver Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. Läs mer här.

Publicerad: 13 juni, 2018

Mitt barn klarar inte av att vara i skolan – vad kan jag göra?

Problematisk skolfrånvaro har ökat mycket de sista åren. Barn och unga klarar inte alltid att komma till skolan.

En studie av Autism- och Aspergerförbundet visar att mer än hälften av de elever som har en diagnos inom autismspektrat har, eller har haft, problematisk skolfrånvaro. Läs mer här.

Publicerad: 5 juni, 2018

Lena Hallengren: Vi ska se till att bilstödet funkar

De nya reglerna skulle göra bilstödet bättre, men istället har det lett till kaos. Krisen kommenteras nu av ansvarig minister Lena Hallengren. ”Vi behöver se vad vi kan göra för att fixa problemen”, säger ministern. Läs mer här.

Publicerad:

Eijas föräldrar kämpar för dottern: Ge vårt barn assistans!

Sedan hon var ett år har föräldrarna larmat om att hon behöver personlig assistans för kunna bo kvar hemma. Men inte ens när de på grund av överansträngning förbjöds lyfta sin dotter fick de gehör. Nu har de samlat in pengar på egen hand för att Eija, 3, ska kunna få personlig assistans under deras rehabilitering. Här är deras berättelse. Läs mer här.

Publicerad:

Ofattbart svek mot en utsatt grupp

Jag förstår att Bengt Eliasson blev chockad över Moderaternas förslag att höja skatten för personer med aktivitets- och sjukersättning. Läs hela artikeln utav Harald Strand här.

Publicerad:

M står fast vid förslag om höjd skatt för personer med sjukersättning

Moderaterna backar inte från det kritiserade förslaget, i vårbudgetmotionen, att höja skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Läs mer här.
Publicerad: