Medlemsmöte om ekonomi 4 november

Tema: Ekonomi
Tid: Onsdagen den 4 november klockan 18.00 (pågår 1-2 timmar)
Föreläsare: Harald Strand, Riksförbundet FUB
Plats: Digitalt möte via Zoom, anmälan senast tisdagen den 27 oktober
Om läget med Covid-19 är förändrat vid denna tidpunkt kan mötet istället komma att hållas i fysisk form.

Harald Strand svarar på frågor om allmän ekonomi för våra målgrupper. Han presenterar även Riksförbundet FUB:s uppdaterade rapport Fångad i fattigdom (2020). Harald är skribent på HejaOlika och på FUB Stockholms läns egen blogg Reclaim LSS.

Det kommer att ges generöst med utrymme för frågor, dialog och erfarenhetsutbyte och vi uppmanar deltagare att inkomma med frågor i förväg. Skicka era frågor per e-post till
stockholmslan@fub.se
För att få ut maximalt av mötet vill vi uppmana deltagare att läsa Fångad i fattigdom i förväg. Den kan hämtas från vår hemsida under fliken aktuellt.

Anmälan till de digitala medlemsmötena görs till:
• stockholmslan@fub.se
• 08-546 404 33

Ange vilken förening du tillhör och vilket möte anmälan gäller!

När du har anmält dig till ett möte kommer du att få en bekräftelse via e-post med mer
information. Mötet arrangeras i samarbete med Autism- och aspergerföreningen Stockholms län.

Varmt välkommen med din anmälan!

Medlemsmöte om hälsa 24 september

Tema: hälsa
Tid: torsdagen den 24 september, klockan 18.00 – cirka 19.00
Föreläsare: Eva Flygare Wallén
Plats: Digitalt möte via Zoom, anmälan senast fredagen den 18 september

Föreläsare är Eva Flygare Wallén, forskare inom ämnet hälsa på Karolinska Institutet och projektledare av Hälsan spelar roll vid Akademiskt primärvårdscentrum i region Stockholm.
Hon kommer att tala om vad som långsiktigt kan göras för att främja möjligheterna till en mer jämlik hälsa. Eva kommer att diskutera vikten av att våra målgrupper får rätt kunskap, stöd och verktyg för att göra egna bra val.
Under medlemsmötet kommer utrymme för frågor att erbjudas. Skicka era tankar och funderingar i förväg till stockholmslan@fub.se Det kommer även vara möjligt att ställa spontana frågor direkt i chatten under mötes gång.

Anmälan till de digitala medlemsmötena görs till:
stockholmslan@fub.se
• 08-546 404 33
Ange vilken förening du tillhör och vilket möte anmälan gäller!

När du har anmält dig till ett möte kommer du att få en bekräftelse via e-post med mer information och en länk till aktuellt Zoom-möte. Om du inte är van vid att använda mötesplattformen Zoom är du välkommen att höra av dig till kansliet.


Varmt välkommen med din anmälan!

Medlemsmöten hösten 2020

FUB Stockholms län har tråkigt nog tvingats ställa in vårens fysiska medlemsmöten till följd av Covid-19. Till hösten bjuder vi istället in till digitala medlemsmöten om Hälsa och Ekonomi med föreläsningar via videoplattformen Zoom. Mötena arrangeras i samarbete med Autism- och aspergerföreningen Stockholms län.

Boka redan nu in:

Medlemsmöte om hälsa den 24 september 2020

Medlemsmöte om ekonomi den 4 november 2020

Mer information kommer inom kort.

Fångad i fattigdom 2020

fångad i fattigdom 2019

Riksförbundet FUB har i år publicerat en uppdaterad version av rapporten Fångad i fattigdom. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs den reviderade utgåvan av rapporten Fångad i fattigdom.

Riksförbundet FUB gjorde rapporten Fångad i fattigdom första gången 2014. Den visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag ser det fortfarande likadant ut. Det beror bland annat på den höga skatten för aktivitets- och sjukersättning och på de alldeles för höga hyrorna i gruppbostäder.

Sverige har en bra ekonomi och FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

 

INSTÄLLT: medlemsmöte om ekonomi den 23 april

Medlemsmötet om ekonomi den 23 april är dessvärre inställt till följd av Corona.

I dagsläget finns inget nytt datum satt för mötet, men vi återkommer med en ny inbjudan när läget i Sverige har förändrats.

Vi undersöker även möjligheten att inom en överskådlig framtid genomföra en digital föreläsning, eller lägga ut en inspelad föreläsning på vår hemsida.

Tack för er förståelse – tag hand om er!

Det måste bli ett stopp på ableismen inom vården

De bristfälliga beslut om behandlingsbegränsning, som Sveriges Radio har rapporterat om nyligen är tyvärr ingen nyhet för oss som organiserar människor med funktionsnedsättningar, skriver Funktionsrätt Sverige, som menar att vården måste få kunskap om så kallad ”ableism”, det vill säga en sorts kapacitetsnorm som fungerar diskriminerande mot personer med funktionsnedsättning. Läs mer här.

Eijas föräldrar kämpar för dottern: Ge vårt barn assistans!

Sedan hon var ett år har föräldrarna larmat om att hon behöver personlig assistans för kunna bo kvar hemma. Men inte ens när de på grund av överansträngning förbjöds lyfta sin dotter fick de gehör. Nu har de samlat in pengar på egen hand för att Eija, 3, ska kunna få personlig assistans under deras rehabilitering. Här är deras berättelse. Läs mer här.